Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A népirtás gyakorlata
  2007-04-17 21:03:04, kedd
 
 

Kocsis L. Mihály 2007. április 17. 00:00

A népirtás gyakorlata




A 20. század a népirtás terén előkelő helyet foglal el az emberiség történetében. ,,A történészek sokféleképpen magyarázzák az ukrajnai (és észak-kaukázusi) népirtást - írja a nemrég elhunyt nagyszerű lengyel író-riporter, Ryszard Kapu¶ciński A Birodalom című könyvében (Európai Utas-Századvég Kiadó, Budapest, 1993), amely érdekes módon nem volt akkora olvasói siker, mint a Futballháború, A Sahinsah vagy A császár, pedig (enyhén szólva) közelebbről érintett minket, magyarokat, mint az utóbbiak. Talán nem véletlen, hiszen A Birodalomban olvasottak kapcsán sokakban támadhattak rossz érzések, már persze, csakis olyanokban, akikben egyáltalán vannak még érzések (a lelkiismeretről nem beszélve). - Az orosz történészek eszközt látnak benne [mármint az említett népirtásban - K. L. M.], amellyel a hagyományos orosz társadalmat pusztították, és alaktalan, meghunyászkodó, félrabszolga tömeggel, a homo sovieticusszal helyettesítették azt. Az ukrán történészek (...) úgy látják, hogy Sztálin célja a Birodalom megmentése volt. A Birodalom nem létezhet Ukrajna nélkül.

A húszas évek viszont éppen az a korszak, amikor újjáélednek az ukrán nemzeti törekvések, s a következő jelszó alatt növekszenek: Minél messzebb Moszkvától! Az ukrán szellem fő letéteményese a parasztság. Sztálinnak, hogy ezt a szellemet letörje, el kell pusztítania a parasztságot. Az ukrán parasztság lélekszáma akkoriban harmincmillió volt. Technikailag jelentős részüket meg lehetett volna semmisíteni gázkamrák hálózatával, ám Sztálin nem követte el ezt a hibát. Aki gázkamrákat épített, az az egész bűnt magára vállalta, a tömeggyilkos szégyenbélyegét hordta. Sztálin ezzel szemben a gyilkosságért magát az áldozatot okolta: éhen haltok, mert nem akartok dolgozni, panaszkodott, miattatok éhezik a városi lakosság, az asszonyok nem tudják szoptatni csecsemőiket, mert nincs tejük, a gyerekek nem járhatnak iskolába, mert olyan gyengék."

Az áldozatokat tenni bűnbakká! Ez tehát a nagy titok. Ez volt a Népek Nagy Tanítójának (és felszabadítójának), a Generalisszimusznak, a fasizmus legyőzőjének bravurstückje, amivel mind a mai napig eliminálni tudja a haladó értelmiség szemében áldozatai tíz- és tízmillióinak számát. Tömeggyilkos volt? Igen, igen, talán valóban voltak... hm, túlkapások, de ami történt: nem volt népirtás. Csak hát, ahol fát vágnak, ott (ugye) hullik a forgács. A forgács viszont csak eselék. Esetlegesség, hulladék. Megtörtént. De nem ez a ,,lényeg"!

Az írót Ludwik atya elviszi öreg édesanyjához, aki átélte (s csodák csodája: túlélte) a harmincas évek ukrajnai népirtását - s ez is csak azt bizonyítja, hogy egyetlen népirtás sem... tökéletes (vannak szándékon túli túlélői, lám) - s van lelki ereje fölidézni a történteket. Az asszony tíz gyerekéből hat halt meg a karjai között, éhen (az atya, az utolsó gyermek később született).

A Főtitkár akciója 1929-ben kezdődött a kollektivizálás elrendelésével, ezt követte a beszolgáltatási, majd az úgynevezett ,,kalásztörvény", amely a kolhozvagyon védelméről szólt. Elég volt egyetlen sárgarépa eltulajdonítása vagy hogy bedöglött valaki alatt a traktor, máris vitték a gulágra. Jobb esetben! Mert a rosszabbikban a helyszínen agyonlőtték. Volt honnan tanulni tehát a módszert Sztálin legjobb magyar tanítványainak, hiszen mi is ismerünk olyan bírósági eljárásokat az ötvenes évekből, amelynek során a szalonnasütés következtében véletlenül kigyulladt tarló elég volt a halálos ítélethez. (Egy joviális öregúr mesélte ezt az esetet egy dokumentumfilmben - maga az ítélkező bíró. Hja, kérem, akkor ez volt a törvény! És törvény ellen nincsen apelláta.)

Sorjáznak Kapu¶ciński könyvében a kisebb-nagyobb történetek.

A hatéves Tanyecska kitép egy fej fokhagymát a szomszéd kertjében, a sérelmet szenvedett gazda aztán úgy megveri a gyereket, hogy belehal.

Egy másik, hasonló korú kisfiú halat lop a piacon. Őt is agyonverik.

Egy Vaszilij nevű parasztember energikus felesége valahonnan mindig kerít egy falat kenyeret, de mindig a gyerekeinek adja. Mire egyszer hazaér, a férje felakasztotta a két fiát - így talán egyszer végre ő is kaphat egy falatot.

Az emberek megették a halottakat.

A szülők megölték saját gyermekeiket, hogy megehessék őket.

,,Felüvöltött a falu, amikor megpillantotta a halált. Az egész falu üdvöltött: nem eszére, a lelkére hallgatott, hanem ahogy a falevelek susognak a szélben, vagy a szalma zizeg. (...) És úgy rémlett, az egész föld együtt üvölt az emberekkel. Hát, nincs Isten, aki meghallja?" - Írja ezekről az évekről Vaszilij Grosszmann (Pantha rei).

Több mint öt esztendeig tartott ez a rettenet. Fél évtized. Mértékadó történészek szerint is legalább tízmillió ukrán embert ítélt éhhalálra Sztálin.

Más történészek ezt az időszakot nevezik modernizációnak.

Ukrajna a birodalom egyetlen szeglete. Fél évtized. Nagy Éhség. Kicsi történelem.

Vajon eljön, valaha is eljön-e egy olyan kor, amikor elszámol ezzel a történelemtudomány, a politikatörténet (akármi) mindezzel a modern kori apokalipszissel, amit a kommunizmus építésének (a Nagy Kísérletnek) nevezünk? Eljön-e?

És a másik kérdés, hogy lehet-e komolyan venni bármiféle baloldalt, amelyik nem képes, nem hajlandó vagy egyszerűen csak nem tud szembenézni a kérlelhetetlen tényekkel. (Vagy ebben is tévedett volna Lenin? És a tények mégsem annyira... makacs dolgok? Mert attól függ: honnan nézzük őket?!)

Lehet, kérem, nagyimrézni, kádározni (akár naponta konferenciázni), a demokratikus magyar baloldal és a nemzeti progresszió ígéretes képeit fösteni a kanavászra!

Az őszinte megrendülés nélkül semmi sem lehetséges. Semmi igazi változás. És bizalom sem.

Nem lehetséges a felejtés, ha nincs emlékezés.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: helyettesítették, politikatörténet, szégyenbélyegét, eltulajdonítása, lelkiismeretről, apokalipszissel, beszolgáltatási, kollektivizálás, modernizációnak, kérlelhetetlen, tanítványainak, konferenciázni, elrendelésével, meghunyászkodó, sovieticusszal, megpillantotta, futballháború, bravurstückje, gyilkosságért, szalonnasütés, harmincmillió, kalásztörvény, következtében, letéteményese, felakasztotta, sokféleképpen, rosszabbikban, tízmillióinak, panaszkodott, félrabszolga, pusztították, csecsemőiket, parasztságot, parasztember, technikailag, gyermekeiket, népirtás gyakorlata, népirtás terén, emberiség történetében, történészek sokféleképpen, nemrég elhunyt, orosz történészek, említett népirtásban, hagyományos orosz, homo sovieticusszal, ukrán történészek, húszas évek, ukrán nemzeti, következő jelszó, ukrán szellem, szellemet letörje, ukrán parasztság, Kocsis, Ryszard Kapu¶ciński Birodalom, Európai Utas–, Századvég Kiadó, Népek Nagy Tanítójának, Sorjáznak Kapu¶ciński, Vaszilij Grosszmann, Nagy Éhség, Nagy Kísérletnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  A sors  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Akarat  Elköszönt  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  George Byron - Ahogy itt jár -...  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Png csokor  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nevem  Facebookon kaptam  Hiányzik  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Őrizkednünk kell...  A másik dolog,  Png virág  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Akik bántanak téged  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Akik bántanak téged  Jónás Tamás – Végtelen b...  Irgalom és ítélet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png telefon  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Albert Einstein gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyon különös  Németh László tollából  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png kutya  Png férfi  Makszim Gorkij gondolata  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az igazi szeretetért rendszeri...  A Megváltó szolgálatában  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata 
Bejegyzés Címkék
népirtás gyakorlata, népirtás terén, emberiség történetében, történészek sokféleképpen, nemrég elhunyt, orosz történészek, említett népirtásban, hagyományos orosz, homo sovieticusszal, ukrán történészek, húszas évek, ukrán nemzeti, következő jelszó, ukrán szellem, szellemet letörje, ukrán parasztság, tömeggyilkos szégyenbélyegét, gyilkosságért magát, áldozatot okolta, városi lakosság, áldozatokat tenni, nagy titok, fasizmus legyőzőjének, haladó értelmiség, forgács viszont, írót Ludwik, harmincas évek, karjai között, utolsó gyermek, kollektivizálás elrendelésével, úgynevezett &#8222, kolhozvagyon védelméről, helyszínen agyonlőtték, módszert Sztálin, ötvenes évekből, szalonnasütés következtében, halálos ítélethez, joviális öregúr, dokumentumfilmben &#8211, ítélkező bíró, kisebb-nagyobb történetek, hatéves Tanyecska, szomszéd kertjében, sérelmet szenvedett, falat kenyeret, gyerekeinek adja, férje felakasztotta, emberek megették, szülők megölték, egész falu, lelkére hallgatott, falevelek susognak, szalma zizeg, egész föld, évekről Vaszilij, időszakot nevezik, birodalom egyetlen, modern kori, kommunizmus építésének, másik kérdés, kérlelhetetlen tényekkel, tények mégsem, demokratikus magyar, nemzeti progresszió, őszinte megrendülés, helyettesítették, politikatörténet, szégyenbélyegét, eltulajdonítása, lelkiismeretről, apokalipszissel, beszolgáltatási, kollektivizálás, modernizációnak, kérlelhetetlen, tanítványainak, konferenciázni, elrendelésével, meghunyászkodó, sovieticusszal, megpillantotta, futballháború, bravurstückje, gyilkosságért, szalonnasütés, harmincmillió, kalásztörvény, következtében, letéteményese, felakasztotta, sokféleképpen, rosszabbikban, tízmillióinak, panaszkodott, félrabszolga, pusztították, csecsemőiket, parasztságot, parasztember, technikailag, gyermekeiket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.